Sokken wassen, dit is alles wat je moet weten!

eenzame sokken aan waslijn

Je kent het wel, het verliezen van je linker- of rechtersok tijdens het wassen, een mysterie waarvan men in de 21e eeuw nog steeds geen chocola  kan maken. Oké oké, het is misschien niet de allerleukste bezigheid, maar het wassen van jouw sokken moet natuurlijk wel goed gebeuren. Het wassen van sokken is wat ons betreft  een heuse kunstvorm en daarom lichten we jou graag in over de belangrijkste ‘know-hows’ van sokken wassen. Dus wil je precies weten hoe jij jouw sneakersokken, kniekousen, sportsokken of enkelsokken het beste wast? Lees dan vooral verder.

De eenzame sok

Het is misschien wel dé herkenbaarste en ernstigste kwaal van de Westerse wereld, het mysterie van de eenzame sok. Nu bieden wij geen bescherming tegen het sokkenmonster, maar we hebben wel enkele tips om lonely socks te voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meest effectieve ook de simpelste is: de waszak. Een simpel zakje waar je jouw sokken in kunt doen tijdens de was, maakt het bij elkaar houden en het sorteren overigens ook een stuk makkelijker. Heb je nog geen waszakken? Ze zijn bijna overal verkrijgbaar, bij de Hema, de Kruidvat maar ook op Bol.com. En wil je nu per huisgenoot een onderscheidende kleur, dan heeft Laundryshop.nl voor ieder wat wils.

Sokken wassen

Op hoeveel graden moet ik mijn sokken wassen?

Dan nu het wassen zelf. Hoe heet of warm moet je jouw sokken nou precies wassen? Sokken zijn afhankelijk van de materiaalsamenstelling in verschillende mate gevoelig voor krimp. Dus voor je jouw sokken zomaar bij elkaar in een was gooit, kijk dan goed naar de materiaalsamenstelling. Wol kan namelijk niet zo goed tegen een hoge temperatuur tijdens het wassen. Ook bij jouw synthetische sokken (denk aan polyester, nylon, acryl of polyamide) is het vaak verstandig om deze op een lagere temperatuur te wassen. Word je al duizelig? We hebben de belangrijkste drie materialen speciaal voor jou op een rijtje gezet.

Ten eerste katoen, katoenen sokken worden vaak het liefste op 60℃ gewassen. Mocht je dan nog steeds last hebben van nare zweetluchtjes? Probeer dan een kookwas van 95 graden. Er is dan wel kans dat de sokken dan gaan krimpen. Mocht dat gebeuren, laat je sokken dan een nachtje weken in een 1 liter water met daarin een eetlepel babyshampoo of conditioner. Dit werkt verzachtend, waardoor de sokken weer gemakkelijk uitgerekt kunnen worden naar hun originele grootte. Let op; dit werkt enkel bij katoen, kasjmier en wol. Ten tweede is er wol. Wol en/of scheerwol is net weer even iets anders. Wol heeft bij hoge temperatuur al snel last van krimp. Doe je wollen sokken dus een plezier was ze op 30 graden ℃  en stop ze niet in de droger, dat verkort namelijk ook de levensduur van je sokken. Als laatste zijn er ook de synthetische (sport)sokken. Er zijn ontelbaar veel verschillende synthetische stoffen waarvan je sokken gemaakt kunnen zijn. Gelukkig hebben deze bijna allemaal dezelfde temperatuurtolerantie. Wanneer je de sokken op 30 tot 40 graden wast, zit je altijd goed.

stel scheid was tegen kleurverlies

Kleurverlies

Tot slot hebben we nog een belangrijke tip om kleurverlies tijdens het wassen te voorkomen. Voor een kledingliefhebber is het natuurlijk not done om vervaagde of verkleurde kleding te dragen. Wat vaak helpt om het kledingstuk binnenstebuiten te wassen, dat geldt ook voor sokken. Hopelijk onthoud je deze tips waardoor je langer kan genieten van je favoriete sokken.

Wil je meer blogs van STRAPD lezen? klik dan hier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GET 10% DISCOUNT BY SIGNING UP FOR OUR NEWSLETTER!

By signing up, you agree to STRAPD’s Privacy Policy and Terms and Conditions.