Sokken wassen, dit is alles wat je moet weten!

eenzame sokken aan waslijn

Je kent het wel, het verliezen van je linker- of rechtersok tijdens het wassen, een mysterie waarvan men in de 21e eeuw nog steeds geen chocola  kan maken. Oké oké, het is misschien niet de allerleukste bezigheid, maar het wassen van jouw sokken moet natuurlijk wel goed gebeuren. Het wassen van sokken is wat ons betreft  een heuse kunstvorm en daarom lichten we jou graag in over de belangrijkste ‘know-hows’ van sokken wassen. Dus wil je precies weten hoe jij jouw sneakersokken, kniekousen, sportsokken of enkelsokken het beste wast? Lees dan vooral verder.

De eenzame sok

Het is misschien wel dé herkenbaarste en ernstigste kwaal van de Westerse wereld, het mysterie van de eenzame sok. Nu bieden wij geen bescherming tegen het sokkenmonster, maar we hebben wel enkele tips om lonely socks te voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meest simpele oplossing ook het effectiefste is: de waszak. Een simpel zakje waar je jouw sokken in kunt doen tijdens de was, maakt het bij elkaar houden en het sorteren overigens ook een stuk makkelijker. Heb je nog geen waszakken? Ze zijn bijna overal verkrijgbaar, bij de Hema, de Kruidvat maar ook op Bol.com. En wil je nu per huisgenoot een onderscheidende kleur, dan heeft Laundryshop.nl voor ieder wat wils.

Sokken wassen

Op hoeveel graden moet ik mijn sokken wassen?

En dan nu verder het wassen zelf. Hoe heet of warm moet je jouw sokken nou precies wassen? Als gevolg van de materiaalsamenstelling van de sokken zijn sokken in verschillende mate gevoelig voor krimp. Daarom is het belangrijk dat je even naar de materiaalsamenstelling kijkt van jouw sokken voordat je jouw sokken zomaar bij elkaar in een was gooit. Wol kan bijvoorbeeld niet zo goed tegen een hoge temperatuur tijdens het wassen. Ook bij jouw synthetische sokken (denk daarbij aan polyester, nylon, acryl of polyamide) is het verstandig om deze op een lagere temperatuur te wassen. Word je al duizelig? Maak je geen zorgen. We hebben de belangrijkste drie materialen speciaal voor jou op een rijtje gezet.

Katoenen sokken

Ten eerste katoen, katoenen sokken worden vaak het liefste op 60℃ gewassen. Mits je dan nog steeds last hebt van nare zweetluchtjes, probeer dan een kookwas van 95 graden. Daardoor bestaat er wel een kans dat de sokken gaan krimpen. Als dat gebeurt, laat je sokken dan een nachtje weken in een 1 liter water met daarin een eetlepel babyshampoo of conditioner. Hierdoor kunnen de sokken gemakkelijk worden uitgerekt. Bovendien werkt het ook nog eens verzachtend. Maar let wel op; dit werkt enkel bij katoen, kasjmier en wol.

Wollen sokken
Ten tweede is er wol. Wol en/of scheerwol is net weer even iets anders. Wol heeft bij hoge temperatuur al snel last van krimp. Doe je wollen sokken dus een plezier en was ze op 30 graden ℃.  En stop ze niet in de droger, dat verkort namelijk ook de levensduur van je sokken.

Synthetische sokken

Als laatste zijn er ook de synthetische (sport)sokken. Er zijn ontelbaar veel verschillende synthetische stoffen waarvan je sokken gemaakt kunnen zijn. Gelukkig hebben deze bijna allemaal dezelfde temperatuurtolerantie. Net zoals wol, willen synthetische sokken graag op een lagere temperatuur gewassen worden. Wanneer je de sokken op 30 tot 40 graden wast, zit je altijd goed.

STRAPD Knitted

De Knitted sokken van STRAPD zijn grotendeels gemaakt van katoen en dat betekent dus dat je met 40 graden altijd goed zit. Toch wel makkelijk!  Benieuwd naar de STRAPD Knitted? Klik dan even hier. Deze sokken hebben naast een makkelijk wasvoorschrift ook een verstevigde rand die afzakken voorkomt. Ben je nieuwsgierig naar ons? Lees dan even de “over ons” pagina.

stel scheid was tegen kleurverlies

Kleurverlies tijdens sokken wassen

Tot slot hebben we nog een belangrijke tip om kleurverlies tijdens het wassen te voorkomen. Voor een kledingliefhebber is het natuurlijk not done om vervaagde of verkleurde kleding te dragen. Wat vaak helpt om het kledingstuk binnenstebuiten te wassen, dat geldt ook voor sokken. Hopelijk onthoud je deze tips waardoor je langer kan genieten van je favoriete sokken.

Wil je meer blogs van STRAPD lezen? klik dan hier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *