STRAPD samen met Healthy Seas

Eind maart dit jaar spoelde er een dood zeehondje aan op het strand tussen Egmond en Castricum. Vermoedelijk is het diertje gestikt door verstrikking in een visnet. Dit is helaas geen toeval want er zijn veel meer voorbeelden. In 2018 spoelde er op één dag meer dan 300 schildpadden aan in Oaxaca, Mexico. De oorzaak was dat de diertjes verstrikt raakte in een visnet van 120 meter lang. In Pudget Sound bij de staat Washington worden jaarlijks 870 netten opgevist met daarin 32.000 vissen, vogels en zeezoogdieren. Dit moet stoppen! 

 

Gelukkig zijn er organisaties zoals Healthy Seas die dit tegengaan. Healthy Seas zet duikers in om visnetten op te duiken en daarmee het leefgebied van zeedieren te verschonen. Zo lukte het de organisatie om van 18 tot 20 mei twee ton aan ‘ghostnets’ te verwijderen uit de zee. Een uiterst groot succes aangezien het zeegebied (Strationi, Griekenland) een hele hoge biodiversiteit heeft.

Je vraagt jezelf misschien af wat de link is tussen zwerfnetten en STRAPD. In deze blog wordt dat duidelijk door meer informatie te geven over Healthy Seas en Star Sock B.V.

Star Sock

Laten we bij het begin beginnen. STRAPD wil zich in de toekomst steeds verder ontwikkelen op het gebied van verantwoord ondernemen. Hierdoor kwamen we in contact met Eric Roosen, eigenaar van Star Sock B.V. Star Sock is een ware pionier op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Het Nederlandse bedrijf uit Oisterwijk zet zich in voor duurzame en ‘zorgvrije’ sokken. Dit houdt in dat de materialen duurzaam zijn en het bedrijf een bijdrage levert aan verbetering van de sociale aspecten binnen de supply chain. Denk hierbij aan arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden zoals eerlijk loon, normale werktijden en veiligheid. Hoe Star Sock dit doet? Door duurzaamheid als de kernwaarde van het bedrijf te beschouwen. Door middel van partnerships met non-profit organisaties, het energie neutrale hoofdkantoor en de duurzame materialen voor de productie van de sokken.

Partnerships

Star Sock B.V. heeft verschillende samenwerkingen met non-profit organisaties. Het bedrijf wil namelijk een bijdrage leveren aan een duurzame en sociale samenleving. Ter verbetering van de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden heeft Star Sock partnerships met Fair Wear Foundation (FWF), Amfori (voorheen BSCI). Dit zijn non-profit organisaties die stapsgewijs verbeteringen doorvoeren binnen de supply chain van de kledingindustrie. Op duurzaam gebied is Star Sock een ware pionier. Zo zette het in 2013 in samenwerking met Ghost Fishing en Aquafil Groep het Healthy Seas Initiatief op. Inderdaad, de organisatie uit de intro. Wil je meer zien of weten over deze organisaties? Klik op de onderstaande afbeeldingen

Het materiaal

Star sock maakt bij de productie van de sokken gebruik van drie duurzame materialen: organisch katoen, gerecycled katoen en Regenerated Nylon. De eerste twee zijn misschien voor zichzelf sprekend maar Regenerated Nylon is nieuw en relatief onbekend binnen de kledingindustrie. Regenerated nylon is namelijk een textiel dat wordt gemaakt uit gerecycled nylonafval zoals visnetten. Ja precies, de netten die Healthy Seas opduikt. De visnetten worden niet alleen uit de oceaan gehaald maar worden omgezet in een nieuw product, namelijk garen. Hiermee worden niet alleen de oceanen schoongemaakt maar wordt ook de druk op de beperkte bronnen van de aarde verminderd. Star Sock B.V maakt van dit gaar vervolgens weer sokken. Benieuwd naar deze speciale sokken gemaakt van dit gerecyclde materiaal? Check: healthyseassocks.com

Direct na de realisatie van de sok met elastische band wil STRAPD aan de slag met dit innovatieve en duurzame textiel. Het liefst willen we zelfs nog een stap verder gaan. Namelijk door de levenscyclus van de verpakking vergroten. Hierdoor ontstond de vraag: “wat is een passende verpakking voor sokken die je niet meer weggooit maar kunt hergebruiken?” Met deze vraag zijn we gaan worstelen en kwamen we uit op een waszak. Door de sokken te verpakken in een waszak is plastic niet meer nodig waardoor de klant niks hoeft weg te gooien. Bovendien heb je een mooie waszak voor jouw sokken, zodat je nooit meer een eenzame sok overhoudt. Dit plan heeft natuurlijk nog verdere uitwerking nodig, dus blijf ons volgen op onze socials om op de hoogte te blijven. 

 

Wil je meer blogs van STRAPD lezen? Klik dan hier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *